Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
1 février 2012 3 01 /02 /février /2012 23:27

Akademik Özgürlükler için Birleşme Çağrısı

 

GIT - Türkiye

 

Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü

Uluslararası çalışma grubu

 

Türkiye’nin toplumsal ve siyasal tarihindeki temel meselelerle yüzleşmek, hesaplaşmak ve yeni siyasal çözümler üretmek zorunda olduğu bu dönemde, bilimsel araştırma ve her türlü düşünsel etkinliğin, akademik eğitim ve bilgi aktarımının  özgürce yapılabilmesi ve kamusal tartışmayı besleyebilmesi daha da fazla önem kazanmıştır.

Hal böyle iken, bilim insanları olarak bizler, siyasal ve toplumsal iktidar odaklarının üniversiteler üzerindeki etki ve baskısının vahim derecede artmış olduğunu gözlemliyoruz. Öğrencilerin, öğretim elemanlarının, gazeteci ve yayıncıların gözaltına alınması ve tutuklanması; öğretim elemanlarına yönelik idari soruşturmalar; araştırmacılara yönelik doğrudan veya dolaylı engellemeler; eğitimin ticarileşmesi çerçevesinde yaratılan güvensizlik ve kırılganlık şeklinde ortaya çıkan baskılar, akademisyenlerin ve akademik faaliyetin itibarsızlaştırılmasına yol açmaktadır. Bu itibarsızlaştırma, özellikle tabulaştırılmış konularda çalışan ve ders veren akademisyenlerin düşünsel ve toplumsal varoluş imkânlarını ciddi anlamda kısıtlamaktadır. Acil çözüm bekleyen konularda bilgi üretimi ve paylaşımının gerçekleşememesi, Türkiye’nin en can alıcı sorunlarının çözümü önünde de engel teşkil etmektedir. Oysa ağır toplumsal ve siyasal bedelleri olan pek çok sorunun aşılması, özgür ifade ve araştırma ortamının güvence altına alınmasına bağlıdır.

Biz aşağıda imzası bulunan akademisyenler, tüm akademik unvan ve kadrolardaki bilim insanı ve öğretim elemanlarını Türkiye’de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu’na (GITTürkiye) imzalarıyla katılmaya ve katkılarını sunmaya çağırıyoruz. Fransa, Kuzey Amerika, İngiltere, İsviçre ve Almanya’da kurulan uluslararası çalışma grupları ağının bir parçası olarak GITTürkiye, Türkiye’de çeşitli baskılar altında kalan akademisyenlerin, öğretim elemanlarının ve araştırmacıların maruz kaldıkları baskı ve engellemeler konusunda belgelere dayalı bir bilgi akışı sağlayacak, eğitim ve araştırma koşulları üzerine konferanslar, seminerler, paneller ve basın toplantıları düzenleyecek, bulgularını internet ve basın kanalıyla kamuoyuna sunacaktır. Eğitim ve araştırma faaliyeti kısıtlanarak benzer baskılara maruz kalan öğrenciler, çevirmenler, editörler ve gazetecilerle dayanışma içinde, Türkiye’deki düşünce insanlarının karşı karşıya kaldığı tahakküme karşı mücadele edecektir.

Özgür bilgi üretimi ve paylaşımının zeminini inşa etme gücünü birbirimizde bulmanın zamanı gelmiştir.

 

Prof. Dr. Füsun Üstel (Galatasaray Üniv.)

Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa (Marmara Üniv.)

Doç. Dr. Zeynep Gambetti (Boğaziçi Üniv.)

Doç. Dr. Ferda Keskin (Bilgi Üniv.)

Prof. Dr. Günay Göksu Özdoğan (Marmara Üniv.)

Prof. Dr. Ahmet İnsel (Galatasaray Üniv.)

Prof. Dr. Mesut Yeğen (Şehir Üniv.)

Prof. Dr. Ümit Cizre (Şehir Üniv.)

Prof. Dr. Levent Köker (Atılım Üniv.)

Prof. Dr. Mithat Sancar (Ankara Üniv.)

Prof. Dr. Baskın Oran

Prof. Dr. İştar Gözaydın (Doğuş Üniv.)

 

 

GIT-Türkiye’ye katılmak için aşağıdaki adreslerden birine akademik unvanınız ve varsa bağlı olduğunuz üniversite veya araştırma kuruluşunu da belirterek e-posta göndermenizi rica ediyoruz:

Zeynep Gambetti: zgambetti@gmail.com

Nesrin Uçarlar: nesrinucarlar@gmail.com

 

 

Daha fazla bilgi için:

www.gitinitiative.com uluslarası düzeyde girişimi tanıtan, temsilcilikleri örgütleyen, çalışmaları bir araya getiren ve tüm etkinlikleri duyuran web sitesidir.

 

http://gitturkiye.com Türkiye grubunun web sitesidir.


 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Gitinitiative, An International Group Of Researchers For Freedom Of Research In Turkey

 

 

Global Facebook Page :

http://www.facebook.com/pages/GIT-Initiative/288505904533560?ref=ts

Branch in France : www.gitfrance.fr (info.gitfrance@gmail.com)

Branch in North America : http://gitamerica.blogspot.com/ (gitamerica@yahoo.com)

Branch in UK : Dr. Cengiz Gunes (cgunes07@gmail.com) ; Dr. Derya Bayir (deryabayir@gmail.com) ; Dr. Prakash Shah (prakash.shah@qmul.ac.uk) ; Dr. Kerem Oktem (kerem.oktem@sant.ac.uk)

Branch in Switzerland : info@sfst.ch

Branch in Turkey : http://gitturkiye.com/ Dr. Zeynep Gambetti: (zgambetti@gmail.comDr. Nesrin Uçarlar (nesrinucarlar@gmail.com)

Branch in Greece : Vasiliki Petsa (bisiapetsa@hotmail.com)

Branch in Italy : http://gititalia.wordpress.com/ (git.italia@gmail.com)

 

 

 

Recherche

Liens